Oleje - odżywcza siła

Oleje ekologiczne z pierwszego tłoczenia mają niesamowite właściwości. Nie tylko nawilżają nasze ciało, ale również głęboko położone tkanki, co likwiduje napięcia, uwalnia toksyny, tonizuje mięśnie, odżywia i wzmacnia skórę.

Oleje (np. oliwa, rzepakowy, sojowy, konopny, z orzechów, pestek śliwek) mają wysoką wartość odżywczą. Dostarczają nam nie tylko niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6, ale także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz antyoksydanty.

Każdy olej ma swoje specyficzne właściwości. Ja do masaży stosuję własnoręcznie robione mieszanki olejów, żeby ich właściwości były jak najlepiej dostosowane do indywidualnych potrzeb osoby, która powierza w moje ręce siebie.

Oleje, z których korzystam najczęściej:

bardzo bogaty w witaminę E, ma silne działanie przeciwzmarszczkowe, chroni przed promieniowaniem UV, poprawia mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych, obfituje w skwelen (chroni serce), ma działanie antynowotworowe oraz przeciwgrzybicze.

bogaty w witaminę K (odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi), działa przeciwbólowo, przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Bierze też udział w formowaniu tkanki kostnej.

jedno z najbogatszych źródeł kwasu linolowego i witaminy E, obniża poziom złego cholesterolu LDL i podnosi dobrego HDL, działa antyoksydacyjne.

źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, skwalenu, lecytyny (budulec komórek mózgowych, ochrania żołądek i wątrobę, usprawnia krążenie krwi).

działanie rozgrzewające i oczyszczające, obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na kości i kondycję stawów ( w Indiach, Chinach, Korei i Japonii stosowany w profilaktyce osteoporozy).

zawiera wysoką koncentrację NNKT w tym kwas linolowy (typu omega-6), kwas oleinowy (typu omega-9). Zwiększa odporność skóry na działanie środowiska, działa łagodząco, regenerująco i wygładzająco.

duża zawartość wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych (w głównej mierze oleinowego – 70% zawartości oraz linolowego – 30%), soli mineralnych, protein oraz witamin A, B1, B2, B6 i D. Ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol.

posiada wysoką biozgodność ze skórą, dzięki czemu szybko się wchłania, nawilża oraz opóźnia procesy starzenia. Zawiera witaminy A, E i F, fitosterole, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe: kwas linolowy, arachidonowy i linolenowy. Dzięki tym składnikom i skwelenowi ochrania skórę przed wirusami i bakteriami, a nawet działaniem prominiowania UV.